tisdag 14 maj 2013

Mörk-/mjölkchokladmousse

Det här receptet har jag bara testat några få gånger men tyckte det blev gott och passar också bra som efterrätt. Andra gången jag testade receptet hade jag mjölkchoklad istället för mörk choklad och det gick också bra. Det kan verka lite knepigt att göra men är ingen omöjlighet. Äggulorna ger en lenare smak åt moussen. Receptet har jag i vanlig ordning hittat hos Tove.

Mörk-/mjölkchokladmousse

Räcker till ett lager fyllning i en tårta på 20-22 cm i diameter

2 dl grädde
100 g mörk-/mjölkchoklad (kakaohalt 45-60%, har man mörkare choklad kan man ta lite mindre mängd)
1 äggula
½ dl socker
½ dl mjölk

Gör så här:
1. Vispa grädden och ställ i kylskåp.
2. Mät upp chokladen i en värmetålig skål.
3. Vispa ihop äggulor och socker i en värmetålig skål.
4. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning.
5. Häll över ägg-mjölkblandningen i en kastrull och hetta upp. Vispa noga hela tiden och dra bort från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt (den ska inte koka, bara nästan).
6. Häll den heta ägg-mjölken över chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt blandningen svalna till rumstemperatur och tillsätt sedan den vispade grädden.
Använder du fyllningen som efterrätt får den gärna stelna några timmar innan den ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar