torsdag 2 maj 2013

Mocka-vitchokladmousse

Det här är en mycket god fyllning där den hackade vitchokladen ger lite tuggmotstånd. Receptet har jag hittat hos Kinuskikissa. Tyvärr innehåller den råa ägg och även om det borde vara riskfritt att använda det här i Finland (många äter ju råa ägg sådär annars bara också) så tycker jag ändå bäst om att ha hettat upp dem. Därför har jag också testat göra receptet utan ägg och minskat på en del andra ingredienser (eller minskat på en del och ökat på det som är gott) och det gick också bra, även om fyllningen kanske var lite fylligare med ägg. Här kommer i alla fall recept på båda versionerna.

Mocka-vitchokladmousse med ägg

Räcker till ett lager fyllning i en tårta på 26 cm i diameter

2 dl grädde
2 ägg
½ dl socker
80 g vitchoklad
3 gelatinblad
2½ msk vatten
3 tsk snabbkaffe
¼ dl Baileys-likör

Mocka-vitchokladmousse utan ägg

Räcker till ett lager fyllning i en tårta på 22-24 cm i diameter

2 dl grädde
¼ dl socker
80 g vitchoklad
2½ gelatinblad
2½ msk vatten
3 tsk kaffepulver
½ dl Baileys-likör

1. Hacka vitchoklad.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
3. (med ägg) Vispa grädden i en skål och ägg och socker i en annan. Blanda försiktigt grädden med ägg-skummet.
3. (utan ägg) Vispa grädde och socker i en skål.
4. Koka vattnet och tillsätt kaffepulver, sedan gelatinbladen och slutligen Baileys-likören. Häll över i (ägg-) gräddskummet. Tillsätt hackad vitchoklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar