torsdag 17 oktober 2013

Marängbotten


Om man vill ha en lite krispigare känsla i tårtan kan man använda marängbottnar. Man kan också kombinera dem med en vanlig tårtbotten och ha en marängbotten i mitten. Nackdelen med marängbottnar är att de lätt blottnar upp och den krispiga känslan försvinner. Därmed kan tårtan inte kan fyllas så långt på förhand, helst ska man äta den så gott som direkt. Ett sätt att skydda marängen är att pensla in den med choklad så står den sig bättre men det är då igen ytterligare ett till arbetsmoment. Jag har hittat receptet här och här.

Marängbotten

Räcker till en botten som är 24-26 cm i diameter (blir kanske 2 cm hög)

2 äggvitor
1 1/3 dl socker
1 tsk potatismjöl

Gör så här:
1. Vispa äggvitan långsamt till ett fast skum i en absolut ren skål. Tillsätt socker och potatismjöl lite i taget under fortsatt vispning till en styv och blank massa (ca 5 minuter på låg hastighet).
2. Markera en rundel i passlig storlek (marängen sväller en aning i ugnen) på ett bakplåtpapper, vänd papperet och spritsa ut marängen på det innanför rundeln. Sedan kan man bre ut det lite med en kniv för att slippa spritsspåren.
3. Grädda i mitten av ugnen på 125 grader tills de känns torra och släpper lätt från papperet, ca 1 timme. Låt den eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt i minst 2 timmar, gärna över natten.

2 kommentarer:

  1. Behöver man olja in bakplåtspapperet också? Vet av erfarenhet att vissa maränger fastnar annars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde inte det och det gick bra i alla fall, men tror heller inte att det skadar att göra det :)

      Radera