tisdag 9 juli 2013

Mjuk chokladkaka/Mjuk ljus tårtbotten

Den här bottnen är bra då man gör våningstårtor eftersom den är ganska kompakt och stabil. Dessutom är den mycket god och saftig och mer "chokladig" än vanlig tårtbotten smaksatt med kakao. Receptet är i en praktisk tabell för olika storlekar. Tiden i ugnen stämmer bra för 12 cm receptet men resten för den storleken har jag själv försökt räkna ut och kan vara ganska inexakt. Därför rekommenderar jag att om man t.ex. ska ha en 18 cm botten och en 12 cm botten gör man receptet för 20 eller 22 cm och fyller lämplig mängd i 12 cm formen och resten i 18 cm formen. Receptet har jag hittat här.

Tillägg: Eftersom denna botten blir så god, saftig och är lätt att arbeta med samt att jag aldrig har misslyckats med den så att den skulle sjunka ihop använder jag numera nästan alltid detta recept då jag bakar ljusa tårtbottnar också, men byter ut kakaopulvret mot potatismjöl.

Rund form
12 cm
15 cm
18 cm
20 cm
22 cm
25 cm
28 cm
30 cm
Smör, rumsvarmt (g)
60
90
140
165
185
225
325
465
Socker (g)
110
165
250
300
330
410
570
660
Vaniljessans (tsk)
½
1
2
3
4
5
Ägg, rumsvarma
1
2
2
3
3
4
5
6
Mjöl (g)
100
155
220
265
300
375
475
595
Bakpulver (tsk)
¼
1/3
1/3
½
½
¾
¾
1
Bikarbonat (tsk)
¼
½
¾
1
1 ¾
2 ¼
Kakaopulver (g)
30
40
60
70
80
90
110
120
Surmjölk (ml)
90
140
210
250
280
350
500
560
Tid i ugnen (180°C)
0:40
0:50
1:00
1:10
1:15
1:20
1:30
1:40

Ta fram ägg och smör ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka så att de hinner bli rumsvarma!

Gör så här:
1. Vispa smör, socker och vaniljessens vitt och pösigt.
2. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
4. Tillsätt de torra ingredienser omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.
5. Grädda i ugnen på mittersta falsen enligt tiden i tabellen. Sätt ett bakplåtspapper på kakan de sista 10-20 min av gräddningstiden så att ytan inte bränns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar