måndag 24 juni 2013

Lemon curd/Lime curd/Orange curd-mousse

Det här är en syrlig fyllning som passar bra med någonting sött, t.ex. vitchokladmousse. Den är inte speciellt svår att göra men om man vill förenkla går det givetvis att köpa färdig lemon curd. Jag har inte hunnit testa receptet med apelsiner ännu men rimligtvis borde det gå lika bra. Receptet har jag hittat hos Tove.

Lemon curd/Lime curd/Orange curd-mousse

Räcker till två lager fyllning i en tårta på 26 cm i diameter

3 citroner/3 apelsiner/6 limefrukter
1,5 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse (Maizena)
2 ägg
2 äggulor
+ 200 g färskost och 4 dl grädde

Gör så här:
1. (citroner eller apelsiner) Blanda rivet skal från tre citroner/apelsiner med saft från två citroner/apelsiner och koka upp med strösocker och smör.
1. (limefrukter) Blanda rivet skal och saft från fyra limefrukter och koka upp med strösocker och smör.
2. Sila vätskan.
3. (citroner eller apelsiner) Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen/apelsinen och rör ner i den varma vätskan.
3. (limefrukter) Blanda ut majsstärkelse med saften från de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen (med elvisp) och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar (var försiktig så att den inte bränns).
5. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.
6. När krämen har svalnat kan man blanda den med 200 g färskost 4 dl grädde som man har vispat ganska hårt. Jag brukar också tillsätta ca 2 msk florsocker så att den inte ska vara alltför sur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar